fbpx

Українцям перерахують субсидію за новими правилами

При призначенні субсидій будуть вести облік доходів за минулі півроку, а не за календарний рік, як вважали до цього, пише «Сегодня».

Кабінет міністрів знову переглянув програму субсидій. Українцям заборонили оформляти знижку і за місцем фактичного проживання, і за місцем прописки одночасно. Крім того, уряд скоротив нормативи споживання і вирішило вважати доходи по-новому.

Нормативи по-новому

У травні Кабінет міністрів скоротив нормативи на опалення , а в кінці минулого тижня – і на газ . Нововведення набудуть чинності тільки з початком опалювального сезону – в жовтні цього року. До слова, українська влада в меморандумі з МВФ взяли на себе зобов’язання переглядати нормативи споживання комунальних послуг.

Субсидія покриває комуналку тільки в межах цих норм, за все “зайве” потрібно платити самостійно. Як неодноразово заявляли українські чиновники: діючі в Україні нормативи занадто завищені. Чим нижче нормативи, тим менше держава витрачає на субсидії і тим економніше повинні споживати українці.

Як скоротили нормативи 

На опалення:

  • З 5.5 до 5 кубів газу на квадратний метр
  • З 65 до 51 кВт * год електроенергії (якщо електричне опалення)
  • З 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла (якщо центральне опалення)

На газ :

Якщо є тільки газова плита:

  • З 4,4 до 3,3 кубометра газу на людину

Якщо є газова плита і немає гарячої води:

  • З 7,1 до 5,4 кубометра на людину

Якщо є і газова плита, і газовий водонагрівач:

  • З 14 до 10,5 кубометра на людину

Наприклад, в минулому опалювальному сезоні сім’я з чотирьох осіб в будинку 60 квадратних метрів, яка використовує газ і для опалення, і для підігріву води, і для приготування їжі з субсидією могла спалювати 386 кубометрів. Саме такий обсяг покривала субсидія.

Читайте також: ЧОМУ В УКРАЇНІ ЗАКРИВАЮТЬ ШКОЛИ І ЯК ЦЕ ВПЛИНЕ НА ОСВІТУ

У цьому опалювальному сезоні для цієї ж сім’ї норматив по газу скоротять до 342 кубометрів. Якщо продовжити витрачати по старому нормативу, без субсидії доведеться заплатити за 44 куба газу. За діючого тарифу це 305,8 грн (з квітня цього року куб газу коштує 6,95 грн).

У той же час сім’я з чотирьох осіб в квартирі площею 60 квадратів, з центральним опаленням і газовою плитою, в минулому опалювальному сезоні могла спалювати зі знижкою 3,28 Гкал тепла і 56 кубів газу. У цьому опалювальному сезоні субсидія компенсує всього 2,58 Гкал і 42 кубометра газу.

Тарифи на опалення в усіх містах різні. Якщо, наприклад, в Рівному така сім’я продовжить використовувати тепло по старому нормативу, з амостоятельно доведеться заплатити за 0,7 Гкал (1011 грн). У той же час за “зайвий газ” доведеться віддати 97 грн.

“Рівень оснащеності індивідуальними лічильниками газу є поки низьким. А там, де є лічильники, статистика говорить, що соціальні нормативи завищені – сім’я стільки не споживає. Чому повинні платити за нормативами?

Уряд проаналізував ситуацію і наблизило соціальні нормативи газу на приготування їжі і підігрів води до рівня фактичного споживання послуги “, – прокоментував рішення Кабміну міністр соцполітики Андрій Рева.

Координатор житлових програм громадянської мережі “Опора” Тетяна Бойко також впевнена: соціальні нормативи занадто високі і їх необхідно знижувати. Так, українці без субсидії в минулому опалювальному сезоні використовували в два рази менше газу для обігріву житла, відзначає експерт.

Така ситуація пояснюється тим, що багато субсідіанти витрачали рівно стільки газу, скільки покривала субсидія, і не замислювалися про економію.

“Одержувачам субсидій потрібно навчитися економити і думати про енергоефективних заходах в своєму будинку. Якщо це багатоквартирні будинки, то збиратися з сусідами, створювати ОСББ, брати” Теплий кредит “(для субсідіантів держава покриває 70 відсотків від тіла кредиту).

Звичайно, добре діють і заохочення. Наприклад, монетизація залишку зекономленої субсидії (в цьому році ця сума символічна – до 700 грн) “, – впевнена Тетяна Бойко.

Як будуть вважати доходи українців

Уряд 18 серпня ухвалив рішення переглянути також і період, за який враховуються доходи при нарахуванні субсидії. Якщо раніше вважався середній дохід на одного члена сім’ї за минулий календарний рік, зараз будуть вважати середній дохід за минулі два квартали, тобто півроку.Такі зміни дозволять враховувати при розрахунку субсидій зростання мінімальної зарплати в два рази в січні цього року.

Правда, бувають і зворотні ситуації, уточнюють в Міністерстві соціальної політики. Якщо українець в минулому році багато заробляв, а в цьому році, наприклад, втратив роботу, враховувати його дохід за минулий календарний рік, в той час як він потребує допомоги, – несправедливо, пояснюють у відомстві.

Як будуть вважати дохід при нарахуванні субсидії:

  • На майбутній опалювальний сезон – дохід з січня по червень 2017 го
  • На неопалювальний сезон в 2018 році – дохід з липня по грудень 2017 го

Розглянемо на конкретному прикладі. Сім’я з трьох осіб, яка стабільно офіційно отримувала дві мінімальні зарплати, за старими правилами в цьому році могла платити за комуналку не більше 156 грн.

А за новими правилами, з урахуванням зростання мінімалки, в цьому опалювальному сезоні заплатить за комунальні послуги вже не більше 627 грн.

Фактично, для деяких сімей новий період розрахунку субсидій призведе до того, що розмір знижки скоротиться в чотири рази . Згідно з даними Держстату, в середньому зарплати українців за минулий рік виросли майже на 20%. У той же час мінімальна зарплата зросла в два рази – з 1600 до 3200 грн.

Ще в минулому році в Міністерстві фінансів підрахували, що зростання мінімальної зарплати дозволить заощадити на субсидії близько п’яти мільярдів грн.

“Повинен бути публічний довгостроковий план держави для роботи з субсідіантами. Без нього люди не зможуть спрогнозувати свою поведінку.

Наприклад, вони повинні знати, що держава буде змушена скорочувати кількість одержувачів субсидій до тих пір, поки вони не будуть поширюватися виключно на зовсім бідних людей, які не в змозі себе забезпечити. Крім того, вони повинні навчитися економити, в іншому випадку право на субсидію пропаде “, – впевнена Тетяна Бойко.

“Вони (одержувачі субсидій – ред.) Повинні знати, що держава буде змушена скорочувати кількість одержувачів субсидій до тих пір, поки вони не будуть поширюватися виключно на зовсім бідних людей, які не в змозі себе забезпечити”, – розповідає Тетяна Бойко.

Читайте також: ЧОМУ УКРАЇНЦІ ЇДУТЬ ЗА КОРДОН І КУДИ ЙДУТЬ ПРАЦЮВАТИ

Нагадаємо, кількість субсідіантов в Україні буде скорочуватися, прогнозують чиновники. Доходи українців ростуть, а різке зростання тарифів вже позаду.

В цьому році без “знижки” залишили сім’ї, які накопичили борги за комунальні послуги як мінімум за два місяці. Детальніше про те, хто може залишитися без допомоги від держави

You cannot copy content of this page