X

Прощена неділя: що потрібно зробити в цей день усім нам, а чого не можна. І як провести свято

Православний світ відзначає Прощену неділю – 1 березня. Цей день було започатковано у перші століття існування християнської церкви.

У Прощену неділю вони зверталися один до одного та просили пробачення заздалегідь, бо не всі зможуть повернутися після важкого випробування.

Це був перший їхній подвиг у приготуванні душі до Великого посту та Воскресіння Христового.

Традиції у Прощену неділю

Кожен християнин повинен подумати про скоєні гріхи та привести душу у смиренний стан перед Великим постом.

Священники читають спеціальні молитви, які наповнені сенсом прощення та просять вибачення у християн. Люди у свою чергу вибачаються перед Богом, священнослужителем та іншими людьми.

Перед тим, як просити в когось вибачення або вибачати, потрібно задуматись. Чи від щирого серця просите пробачити вам й чи готові пробачити того, хто цього просить.

Це не повинно бути просто традицією або робити, бо так треба. Ця подія повинна бути наповнена любов’ю та смиренністю. Тільки Господь Бог вирішує хто заслуговує на прощення й відповідати в цей день потрібно «Господь Бог пробачить».

Ми всі грішні й живемо в гріху, тому, щоб очиститись потрібно вірити та шанувати Ісуса Христа. Він пробачить всім нам за скоєні вчинки. Щира молитва принесе допомогу в скрутну та важку для вас хвилину.

Що не можна робити в Прощену неділю 2020

Не можна займатися важкою фізичною працею, прибирати, прати. У той же час дозволено приготування їжі і догляд за домашніми тваринами.

З давніх-давен в народі вірили, що саме ввечері Прощена воскресіння відбувається Страшний суд, тому люди намагалися по можливості не виходити з дому, згадувати власні гріхи і ні в якому разі не вживати алкоголь.

Категорично заборонено влаштовувати конфлікти, злитися на оточуючих, підвищувати голос, ображати когось і самому ображатися.

Крім того, в Прощену неділю можна їсти м’ясо. Також не можна пізно лягати спати, так як після півночі вже настає Великий піст.

Наміри людей повинні бути тільки позитивними, а вчинки людяними.

Як провести свято 1 березня

Треба бути готовим до того, що ви повинні пробачити людини і відпустити образу. Таким чином ви звільнитеся від душевних тривог і переживань.

Бажано перед початком Великого посту прийняти сповідь.

Прийдіть на кладовищі, де поховані ваші близькі та рідні, поминаючи їх молитвою та добрими словами.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

Oksana H:
Related Post