X

Україна чекає бум недорогих електрокарів: машини стануть дешевше, ніж в Європі

Nissan Motor Co. chief vehicle engineer Hidetoshi Kadota demonstrates a quick charge of a Nissan Leaf by a solar-assisted EV charging system at Nissan's global headquarters in Yokohama, Monday, July 11, 2011. Nissan is testing a super-green way to recharge its Leaf electric vehicle using solar power, part of a broader drive to improve electricity storage systems. In the new charging system, electricity is generated through 488 solar cells installed on the roof of the Nissan headquarters building. Four batteries from the Leaf had been placed in a box in a cellar-like part of the building, and store the electricity generated from the solar cells, which is enough to fully charge 1,800 Leaf vehicles a year, according to Nissan. (AP Photo/Koji Sasahara)

Ринок електромобілів в країні може вирости в два-три рази. Україна чекає бум електрокарів. Вже зараз по країні їздить більше 4 тис. Електромобілів, при цьому половина з них куплені в 2017 році. За темпами розвитку ринку електрокарів Україна потрапила в п’ятірку лідерів в світі.

У Четвер 7 грудня Рада проголосувала за нульові податки на ввезення електричних машин. Це може збільшити попит на них в десятки разів, вважають експерти. Чи варто чекати дешевих електромобілів.

Електрокари стануть дешевше, ніж в Європі

Україна з Нового року звільнить електромобілі від податків: ПДВ – 16,8%, і акцизного збору – 109 євро. Залишиться тільки збір до Пенсійного фонду – 4,8%.

Від ПДВ і акцизу електромобілі звільняються на рік – до 31 грудня 2018 року. Також парламент позбавив від ПДВ служби таксі з електромобілями і послуги з прокату та лізингу електричних авто. Однак ці зміни ще повинен підписати президент.

У листопаді 2015 року в Україні скасували 10% -е мито на ввезення електрокарів. Через це в країні в 2016 та 2017 років роках подвоювалась кількість електрокарів.

Скасування ПДВ і акцизу дозволить збільшити продажі в десятки разів, вважає Олег Назаренко, директор Всеукраїнської автомобільної асоціації дилерів та імпортерів.

Це зробить електромобілі дешевше, ніж в Європі, на 17%, прогнозує співзасновник Tesla Club Ukraine Назар Шимона-Давида. Наприклад, в Польщі ПДВ на електромобілі – 23%. Зараз в Україну ввозяться в основному підтримані електрокари. Але скасування податків вирівнює їх в ціні з машинами з двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ).

Читайте також: ДTП ЗА УЧАСТЮ АВТО ДИМІНСЬКОГО: МАТИ ЗAГUБЛOЇ ДІВЧИНИ ВІДМОВИЛАСЯ ВІД ПРЕТЕНЗІЙ

“Попит на нові автомобілі зросте, тому що ціна на електромобіль і машину на бензині вирівняється. І водій вибере електрокар, тому що його не потрібно заправляти дорогим бензином. Раніше електромобіль окупав себе за два-три роки, тепер його перевага буде проявлятися відразу”, – додає Назар Шимона-Давида.

У компанії Electrocars очікують, що ринок електромобілів виросте в два-три рази. І експансія електрокарів стане помітною в обласних центрах і невеликих містах.

Самі купуються в Україні електрокари – Nissan Leaf, Ford Focus Electric і Tеsla, але офіційно вони не продаються в країні. Поки в Україні продають свої електрокари тільки Mitsubishi, Hyundai та Renault.

Ціни на нові машини стартують від 35 тис. Доларів. Електрокари з пробігом обходяться в два рази дешевше.
Для офіційних продажів Nissan Leaf або Tеsla одного року скасування ПДВ недостатньо, зазначає Кравцов.

“Ми чекаємо, що на український ринок звернуть увагу китайські компанії”, – додає він.

Високий попит може спровокувати підняття цін

90% електрокарів, які купують українці – це підтримані Nissan Leaf з США. Автодилери купують машини на американських аукціонах. Однак за останні два місяці вартість авто з пробігом виросла в середньому на 2000 доларів через підвищений попит з Європи.

Через різке зростання продажів електрокарів кількість цілих машин на аукціонах скоротилося. На кінець листопада продали тільки 275 Nissan Leaf, повідомляє головний виконавчий директор Electrocars Олександр Кравцов.

Nissan Leaf з пробігом після “обнулення” податків подешевшає на 1000 доларів, прогнозує Кравцов. Так, електрокар базової комплекції варто в штатах 7-8 тис. Доларів. Але до його вартості в Україні, крім податків, додаються інші платежі: логістика, портовий збір, який може вирости через попит на електромашини.

У зв’язку з цим може вирости ринок електрокарів з ушкодженнями – вартість битого авто на аукціонах починається від 4-5 тис. Доларів. Їх поставляють в Україну і тут ремонтують. Це позитивно вплине на зарядну і сервісну інфраструктуру в країні.

“Попит на” ліфи “на американських аукціонах виростить в рази. Це вплине на стартову вартість. Тому, якщо навіть не брати до уваги інтерес імпортера – для кінцевого покупця ціна на Leaf з пробігом зменшиться приблизно на 1000 доларів.

Тому що саме ПДВ для такого Автомобіль – не ключове. Але для преміум-сегмента – Chevrolet BOLT, Tesla, BMW з пробігом – падіння цін буде помітнішою”, – говорить Кравцов.

Але покупці можуть і не відчути скасування податків через підвищений попит, вважає Сергій Боровик, директор з маркетингу Групи компаній “АІС”.

“Левова частка б/у електро імпортувалася сірими торговцями за сірими схемами. Тобто, вони і раніше практично не платили ПДВ. У таких” дилерів “нічого не зміниться, ні за собівартістю, ні за цінами”, – розповідає він.

Ще одне обмеження: з масових б/у поки що доступна для покупки тільки одна модель – Nissan Leaf. Це також обмежує попит на електро. Таким чином, спрогнозувати зміну цін і обсягів достатньо складно, додає Боровик: “Ми думаємо, що тренд зростання ємності б/у електро буде слаборастущим, але постійним і довгостроковим”.

При цьому ситуація на ринку нових електрокарів також істотно не зміниться, упевнений він. Сьогодні новий невеликий електроавтомобіль B-класу коштує в ЄС близько 30 000 євро. Новий аналог авто з ДВС – від 10 000 євро. Без ПДВ ціна нового електрокара може знизитися до 25-27 тис. євро.

“Погодьтеся, це зниження не змінить ситуацію з мізерним попитом на нові електроавтомобілі”, – резюмує Сергій Боровик.

Що із зарядними станціями для електрокарів

Киянин Богдан Бойко заряджає свій Nissan Leaf будинку від звичайної розетки вісім годин. На роботі чоловік дозаряджати автомобіль біля офісу – це дозволяє збільшити пробіг з 150 км до 250-300 км в день.

“До 80% вона заряджається досить швидко – десь години за два-три. Цього вистачить кілометрів на 100. Решта заряд йде повільно. Загалом, заряд триває годин вісім від звичайної розетки. На заправках можна і за три години зарядити машину”, – ділиться Бойко.

В Україні досить швидкими темпами розвивається мережа зарядочних станцій, зазначає Сергій Боровик. Активно до електрифікації готується і автобізнес.

“Купується обладнання для сервісу, закуповуються зарядні станції для клієнтів. У цілому можна говорити про готовність усіх зацікавлених сторін до зростання парку електромобілів”, – говорить він.

Коли електромобілів в країні стало більше, ринок відреагував самостійно – без стимулювання держави з’явилися станції зарядки електрокарів, пояснює Назар Шимона-Давида.

Але до “електрозаправках” держава повинна встановити технічні вимоги, вважає Олег Родін, директор компанії E-Line, яка встановлює зарядні станції для електрокарів. Так, в Україні поки що мало швидких електрозарядок, які заряджають машину за півгодини.

Наступний крок – виробництво електрокарів в Україні

Держава повинна продовжити пільгові умови для ввезення електромобілів, вважають експерти, а також залучати в країну виробників.

Для цього в Україні потрібно скасувати податки і для виробників електромобілів. Такий крок приверне в країну інвесторів, вважає Олег Назаренко.

“Авто з ДВС в Україні не роблять, тому що виробництва досить в Європі і Росії. Тому Україна може сконцентруватися на виробництві електрокарів і поставляти їх в сусідні країни, в той же ЄС”, – відзначає Назаренко.

Зі скасуванням податків для виробників в Україні може відродитися вітчизняне виробництво електрокарів. Ще з 50-х років у Львові, Харкові та Запоріжжі виробляли різного роду електротранспорт від автомобілів до електробусів і навіть троллейвози.

Періодично в Україні презентують вітчизняні електромобілі, але ще жоден з них не запущений в масове виробництво.

“У радянські часи електрокари були перспективною розробкою. Масове виробництво в світі почалося п’ять-шість років тому. Україна зі своїми розробками з радянських часів і професійними кадрами має шанс відродити виробництво електрокарів”, – говорить Олег Назаренко.

Також в Україні потрібно скасувати податки на імпорт і виробництві електрозарядних станцій. Це дозволить розвинути інфраструктуру за містами. Чим більш розвиненою вона буде, тим більше люди будуть купувати електрокари, не боячись виявитися в розрядженому авто посеред дороги.

Для більшого розвитку інфраструктури в Україні також потрібно міняти будівельні норми, щоб при зведенні торгово-розважальних центрів і житлових будинків відразу ж передбачали електрозарядкі.

Читайте також: ВИХІДНІ НА НОВИЙ РІК 2018 І РІЗДВО В УКРАЇНІ: СКІЛЬКИ ВІДПОЧИВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ

У Міністерстві інфраструктури вже є проект з розвитку електрокарів. Однак близько року він лежить “в столі”.

Відомство планує скасувати всі податки на ввезення електрокарів до 2021 року. Крім того, в уряді хочуть зробити знижку автодилерам на податок на прибуток і відшкодовувати частину вартості авто покупцеві.

Для вітчизняних виробників електромобілів – скасувати ПДВ і ввести пільгову ставку податку на землю до 2028 року; збір до Пенсійного фонду скасують тільки до 2021. Також планують скасувати мито на імпорт комплектуючих для електрокарів і встановити відстрочку від сплати ПДВ на півроку.

Джерело.

Oksana H:
Related Post