X

Українців чекає неприємний сюрприз: що буде з боргами за комуналку після війни

Під час війни українцям не нараховують пеню за несплату комуналки, однак повністю від платежів ніхто не звільнений, та й накопичені борги ніхто списувати не планує, оскільки без фінансування підприємства можуть просто закритися.

З одного боку, скасувати сплату за комуналку держава могла б, але тоді довелося б виділити з бюджету чималі гроші. Це можна простежити за торішніми даними: згідно зі статистикою Держстату, у травні 2021 року українці спожили комунальних послуг на 17,1 млрд грн. З теперішнім щомісячним дефіцитом бюджету це завдання виконати просто нереально.

Без фінансування підприємства просто закриються

Як розповів у коментарі OBOZREVATEL експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко, ситуація в Україні на критичному рівні. Загальна заборгованість, за його оцінками, уже становить близько 100 млрд грн.

Підприємство не може працювати, коли українці не платять. Це питання потрібно вирішувати на державному рівні.

Що буде, якщо не платити за комуналку?

Хоч пеню на час війни і скасували, але борги ніхто списувати не планує. Після закінчення воєнного стану боржників чекають неприємні сюрпризи:

  • ваші карткові рахунки можуть заарештувати;
  • комунальні підприємства можуть через суд та виконавчу службу стягнути майно;
  • можна потрапити до реєстру як боржник.

Що робити, коли ви дійсно не можете заплатити?

Якщо у вас справді немає змоги заплатити за комунальні послуги, то вам потрібно:

  • звернутися на комунальне підприємство;
  • попросити реструктуризувати борг;
  • оформити субсидію.

Якщо щонайменше 30 днів ви не проживаєте у своїй квартирі чи будинку, можна не платити за воду та газ, якщо немає лічильника. Якщо ж він є, то щомісяця ви повинні подавати показники. Якщо показники цього місяця відповідають даним минулого, нараховувати борг не будуть.

Не стосується це опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Що робити, коли будинок зруйновано?

Якщо під час війни ваш будинок було зруйновано, то борги за комунальні послуги списують. Однак для цього потрібно повідомити поліцію про факт зруйнування житла.

Цей документ допоможе надалі розрахувати розмір збитків, щоб добиватися компенсації.

Суми в платіжках можуть перерахувати

У випадку, коли ваша керівна компанія не виконує під час війни своїх зобов’язань у повному обсязі, ви можете скласти скаргу за участю кількох сусідів, вказати комунальну послугу, яка не виконується в повному обсязі, та надіслати виконавцю письмову скаргу.

Закон твердить, що керівна компанія зобов’язана розглянути скаргу та провести перерахунок.

Якщо перерахунку не буде, можна вимагати його через суд.

Буває й таке, що витрати на комуналку може компенсувати місцева влада. Наприклад, у Харкові ухвалили рішення з місцевого бюджету покрити витрати всіх комунальних підприємств.

Забирають гроші, прикриваючись комуналкою

Російські окупанти вимагають в українців на тимчасово окупованих територіях гроші на нібито оплату комунальних послуг. Росіяни забороняють оплачувати рахунки українських комунальних підприємств.

У Мелітополі місцевим жителям наказують платити готівкою безпосередньо тому співробітнику підприємства, на якого вкажуть окупанти.

“Платити готівкою за комунальні послуги містяни бояться – це може призвести до того, що платежі не будуть враховані й споживачі залишаться з комунальними боргами”, – йдеться в повідомленні місцевого видання.

Мелітопольцям не дозволяють оплачувати комуналку як раніше — на українські рахунки, оскільки росіяни вважають, що так українці віддадуть гроші на підтримку ЗСУ.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

Oksana H:
Related Post