Суспільство
Священик розповів навіщо хреститися біля церкви і чи справді це потрібно

Не дивлячись на те, що наш Бог за своєю природою Всюдисущий (Пс. 138: 7-12), і дійсно може одночасно перебувати скрізь і всюди (на відміну, наприклад, від того ж Аллаха), тим не менше, існують місця і часи його особливої ​​присутності серед людей. Нам складно або навіть неможливо пояснити це законами, наприклад, фізики або інших природних наук, тому що Бог в принципі невимовний і в нашому розумінні абсолютно трансцендентний.

Але з тієї інформації, яку Він Сам надав про Себе людству, сьогодні ми абсолютно точно знаємо, що особливим місцем присутності Бога є християнські, православні храми. Навіть багато сучасних християни знають це зі свого особистого досвіду.

Втім, це також не говорить про те, що Бог потребує таких місцях виходячи зі своєї природи. Цього якраз у Нього немає. Апостол Лука про це говорить відверто: «Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе і не вимагає служіння рук людських, ніби в чомусь потребу, бо Сам дає всьому життя і дихання і все ». (Деян.17: 24,25).

Проте, заради людей і їх порятунку Господь створив і власною кров’ю набув (Деян.20: 28) Церква, яка є стовп і утвердження Істини (1 Тим. 3:15), щоб нині Їй залишатися Тілом Христовим (Кол.1 : 24), рятувати всіх віруючих до кінця часів “і врата адові не переможуть її” (Мф. 16, 18)

Безумовно, завжди варто розрізняти Церква як громада віруючих в Дусі Святому, і церква як будова для християнських богослужінь. Але в цьому випадку, як мені здається, принципової різниці тут немає і бути не може, тому що Церква в загальному сенсі – Дім Господній. Як для віруючого нормально ходити в храм, так і для невіруючого нормально бачити в Церкві тільки стіни і купола.

Саме в храмі люди зустрічають Бога лицем до лиця під час Сповіді і Причастя, а так само під час здійснення над ними і разом з ними інших Таїнств і обрядів Церкви. Ось чому, навіть проходячи повз храм, православні віруючі намагаються з благоговінням осяяти себе хресним знаменням – тобто поклонитися і вшанувати святиню закликавши на себе Благодать Пресвятого Духа. Адже в дійсності, кожен православний храм, не залежно від того як він виглядає: як великий кафедральний собор, або як зовсім маленька домова церква, є величезною святинею всепланетарного, всесвітнього масштабу.

Більш того. У наш час повноцінне духовне життя абсолютно неможливе без участі людини в храмових богослужіннях. А значить – за рідкісним винятком – без храму сьогодні неможливий і сам порятунок.

Відома цитата апостола Павла про те, що наші тіла вже є храмом Духа Святого (1 кор.3: 16) говорить зовсім не про те, що кожна людина неодмінно є носієм Божої Благодаті, і в зримо, фізичному зовнішньому храмі вже більше не потребує. Скоріше навпаки! Ця цитата говорить про той потенціал, який мають всі хрещені віруючі.

Точно так же пророк Мойсей, розповідаючи про створення людини в одвічної раді Пресвятої Трійці, підкреслює, що людина була створена на “образ і подобу” Божу (Бут.1: 26-27). Духовне життя людини саме в тому і полягає, що за час земного життя вона повинна «стежити», збирати благодать Святого Духа різними способами, пропоновані Церквою.

Але нажаль! Замість цього люди роблять зазвичай все якраз навпаки. Вони свідомо грішать, і цим не тільки не набувають цілющих дарів Божих, а тіло не роблять храмом, але роблять все рівно протилежне. Як відомо, люди майже з твариною задоволенням витрачають ту благодать, яка залишається у них після відвідування храму, а свої тіла перетворюють в житло і місце проживання бісів. Ось тому Церква на абсолютно просте запитання: “Навіщо мені ходити в храм, якщо Бог у мене в душі?” Завжди відповідає питанням розумніше: «А звідки Він там узявся, якщо ти в храм не ходиш?».

Навіть зовнішнє шанування православного храму – вже само по собі величезна християнська чеснота, яка вчить нас благоговіння, смирення, правильному ставленню до святині, і навіть, примушує деяких з нас боротися з власними гріховними почуттями сорому або невпевненості. Сумно, але навіть деяким парафіянам не завжди вистачає сили волі перехреститися на людях, і сміливо показати свою віру в Христа Спасителя, а також, власну причетність до Його Святої Церкви.

Ось тому при першій нагоді я не тільки іншим раджу хреститися прапором біля православного храму, а й сам так роблю, бачачи в цьому величезну користь для власного духовного і фізичного здоров’я. (Пс. 83: 2-11).

Читайте також: ІКОНИ НА СМІТНИКУ: СВЯЩЕНИК РОЗПОВІВ, ЩО РОБИТИ ЗІ СТАРИМИ ОБРАЗАМИ

Джерело.

Реклама

Related Post

facebook