X

“Кpuвaвuй місяць”: як найкраще дивитися на нього і все, що потрібно знати про місячне затемнення 27 липня

У п’ятницю, 27 липня, відбудеться унікальна подія – найдовше місячне затемнення століття, яке можна буде спостерігати практично у всіх куточках земної кулі.

Земля повністю затьмарить Місяць на одну годину і 43 хвилини. В цей час люди зможуть спостерігати “кpuвaвий Місяць” – супутник Землі стане червоним.

Що таке місячне затемнення і “кривава луна”

“Кpuвaвий” Mісяць називають під час затемнення. Місячне затемнення виникає, коли Земля проходить між Сонцем і Місяцем, відкидаючи тінь на свій супутник.

На відміну від сонячного затемнення, коли Місяць проходить між Землею і Сонцем, блокуючи сонячне світло, місяць не буде вже “темніє” під час затемнення, а замість цього стає криваво-червоною.

Такий ефект відбувається через те, що сонячні промені, проходячи через атмосферу Землі, досягають Місяця. Оскільки сині і фіолетові хвилі розсіюються більше, ніж червоні і помаранчеві, більше червоних хвиль досягають Місяця, роблячи її “кpuвaвoю”.

Читайте також: ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ В УКРАЇНІ ТЕПЕР МОЖНА ОТРИМАТИ ТОЧНО В ПЕВНІ ТЕРМІНИ

Як часто відбувається місячне затемнення?

Місячні затемнення зустрічаються рідше, ніж сонячні затемнення – не більше трьох за рік, які можна спостерігати в якомусь конкретному місці, хоча в деякі роки їх може і зовсім не бути. Однак, кожне місячне затемнення можна спостерігати з більш ніж половини земної кулі.

Ажіотаж навколо затемнення 27 липня виникла тому, що воно триватиме довго. Місяць буде в тіні Землі чотири години і повністю затьмариться на одну годину і 43 хвилини. Це трохи не дотягує до теоретичної межі місячного затемнення (одна година і 47 хвилин). Затемнення триватиме так довго в п’ятницю ввечері, тому що місяць пройде через центр тіні Землі.

Де і коли можна побачити місячне затемнення?

Найкраще затемнення буде видно на Близькому Сході, в східній частині Африки, Індії та в західній частині Китаю. Також затемнення можна буде побачити, перебуваючи в іншій частині Африки, в Європі, інших частинах Азії, Австралії, східній частині Південної Америки.

  • В Україні фаза повного місячного затемнення настане 27 липня о 23:21 (20:21 за Гринвічем).
  • В Індії повне затемнення почнеться в 1 ночі 28 липня, закінчується в 2:43 ранку.
  • В Австралії місяць почне червоніти в 4:30 ранку в суботу вранці, повне затемнення відбудеться між 5:30 і 6:30 ранку.
  • У Великобританії часткове затемнення почнеться о 20:30, загальна затемнення відбуватиметься між 21:20 до 22:13.
  • У східній Африці часткове затемнення почнеться о 21:30, “криваву місяць” можна буде спостерігати між 22:30 вечора і 00:13.
  • У цьому регіоні буде кращий вигляд на затемнення.

Як найкраще дивитися на “кpuвaвuй Місяць”

Найкраще вибратися за місто, подалі від світла і вогнів. У місті ж контраст між місяцем і небом не буде таким яскравим.

На відміну від сонячного затемнення, на “кpuвaвuй місяць” дивитися абсолютно безпечно. Для спостережень не знадобиться телескоп, проте запастися біноклем буде не зайвим.

Джерело.

Oksana H:
Related Post