X

Не даєте дитині хатніх обов’язків, бо ще мала? У майбутньому чекайте проблем!

Багато батьків оберігає дітей від хатніх обов’язків, бо вважає їх надто малими і хоче подовжити безтурботне дитинство. А потім нарікають, що діти не хочуть допомагати. Джерело

  • Науковці: діти хочуть допомагати дорослим

Дослідники запевняють: навіть найменші діти прагнуть допомагати дорослим. Так, у ході експеременту було з’ясовано, що усі двти віком 1,5–2,5 роки починали допомагати батькам прибирати, коли дорослі дозволяли їм це робити. Причому робили це невимушено, за власним бажанням.

  • Допомагати батькам – це традиція

У країнах Західної Європи діти зазвичай не мають хатніх обов’язків. Батьки переважно вважають, що діти не зможуть впоратися із домашньою роботою. А тому відкладають перерозподіл обов’язків на потім, коли діти подорослішають.

Однак ще півстоліття тому було інакше. Дітей вважали не тільки помічниками, а рівнею дорослим. Щоправда делегували малим обов’язки, які відповідали їхньому віку.

До роботи привчали змалку. Ця традиція донині збереглася у племенах аборигенів.

Тут діти працюють не тільки тоді, коли їх про це просять, а й самі берутьс я до роботи.

Читайте також: 21 січня – яке сьогодні свято та чого не можна робити. Іменини, заборони та прикмети

  • Діти не завжди прагнуть винагороди

Якщо ви думаєте, що діти допомагають тільки заради того, щоб обримати солодощі, додаткові розваги або кишенькові гроші, ви помиляєтеся.

Численні дослідження довели, що бажання допомогти – більш внутрішнє, ніж зовнішнє. Так дитина укріплює зв’язок з батьками і почувається корисною.

Насправді, якщо ви “подякуєте” дочці чи синові за допомогу “гостинцем”, вони надалі менше будуть хотіти допомагати, ніж ті, кому просто дякуєте та посміхаєтесь після завершення справ.

Oksana H:
Related Post