X

Перетворили бабусю в няньку і говорять: «Мамо, ти нам зобов’язана і все робиш неправильно!»

Наявність бабусі в будинку, готової відразу кинути всі свої справи і прибігти на поклик молодої матусі, дуже великий плюс.

А якщо та живе і на одній території з малюком, то ще й автоматично приймає на себе ряд обов’язків. Перемити за всіма посуд, вкласти дитину або наготувати на всю сім’ю…

Спочатку це свого роду шефство над молодими, допомога, проте в майбутньому подібна поведінка бабусі загрожує їй додатком різного роду справ, пов’язаних з вихованням онука чи онуки.

І остання ще буде «отримувати наганяй», якщо маму або тата не влаштовуватимуть результати бабусиної правління, бо деякі батьки частенько перекладають все відповідальність на старше покоління, забуваючи часом, що цю саму відповідальність за дитину несуть саме батьки.

Минулими вихідними ми з чоловіком провели в селі у родичів. Крім святкування жіночого дня ще вітали мою бабусю з днем ​​народження – їй виповнилося 83!

Сім’я у нас велика, тому і малюків багато: мої син і дочка, племінниця і двоюрідний брат.

І хоча не так багато часу було проведено в гостях, я встигла помітити, що якщо двоюрідний братик ніяк не обділений увагою матері, то племінниця (Анютка) ж знаходиться під постійною юрисдикцією своєї бабусі.

І годує її, і спати укладає, і на горщик садить, і все інше – все робить бабуся. Чим займається Аніна мама? Та всім чим завгодно, але тільки не своїєю дитиною.

Ні, коли, наприклад, накривали обідній стіл, остання носила салати і тарілки, але більше в трудовій діяльності помічена не була. Залишок дня і вечір був витрачений на інтернет, догляд за нігтями, обнімашки з чоловіком і базікання по телефоні.

Але батько дитини теж не особливо-то і прагнув до спілкування з донькою. Анютка, звичайно, не немовля вже, але уваги вимагає і дуже любить, коли її беруть на руки.

А вже якщо дитина, яка, до слова, зовсім на місці не сидить або впаде, то всі негативні «лаври» дістаються одній лише бабусі Галі, яка відбивається як може.

Хочу уточнити, що молода сім’я проживає з бабусею бабусі, і вдома ситуація повністю ідентична сільської. Батьки можуть спокійно виїхати з квартири на пару днів, залишивши дочку з Галею, а практично кожні вихідні Анюткин мама проводить з друзями через «я втомилася».

Найсмішніше, що ліжечко дитини стоїть не в кімнаті батьків, а в бабусиній спальні. Однак результати подібної турботи аж ніяк не такі прекрасні: Галина залишається винною у всіх гріхах; на неї «спускають собак» навіть в ситуаціях перебування з малятком когось із батьків: все одно бабуля не догляділа, не встигла, що не проконтролювала.

Сільські вечірні посиденьки закінчилися сльозами Галі; дочекавшись, поки дочка піде спати, вона тихенько скаржилася оточенню про свій тяжкий стан. Говорила про те, як їй все набридло і хочеться відпочити, але шкода Анютки, за яку вона тепер у відповідає. Розповідала про прийдешню відпустку, куди її беруть, знову ж таки, як нянькою…

На ранок ситуація не змінилася: прокинувшись, я спостерігала картину «бабуся порається з онукою, а мама мирно спить».

Мені складно зрозуміти і прийняти це, бо я практично не користуюся допомогою бабусь. У нашому випадку старше покоління в основному тільки грає з онуками; інші турботи повністю на моїх з чоловіком плечах.

Мені здається, що бабусі, подібні Галині, самі винні в подібних ситуаціях: спочатку проявляють ініціативу в вихованні та догляді за малюком, саджаючи його батьків собі на шию, а потім скаржаться про те, які молоді нехороші. Хоча я можу й помилятися, адже всі люди різні.

Фото ілюстративне з вільних джерел.

 

 

Oksana H:
Related Post