X

Вчені назвали серйозну причину пити каву кожен день

Користь принесе навіть найдешевший кави.

Творець легендарних «Твін Пікс» і «Внутрішньої імперії» Девід Лінч одного разу повідомив : «Навіть погана кава краще, ніж ніяка». І знавець тонких матерій виявився неймовірно близький до істини.

Свіже дослідження, результати якого опублікував в журналі Американської медичної асоціації, говорить:

,,Ті, хто регулярно п’є каву, набагато більше шансів прожити ще 10 років, ніж у тих, хто ігнорує напій”.

Щоб прийти до такого висновку, вчені з американського Національного інституту oнкoлoгії провели неймовірно масштабний статистичний аналіз. Вони використовували дані учасників великого генетичного дослідження в Великобританії – UK Biobank.

Добровольців в ньому налічувалося близько мільйона. І майже 20 років кожен з них регулярно здавав аналізи і старанно відповідав на питання про своє здоров’я, спосіб життя, звички.

Читайте також: АНАЛІЗ КPOВI ПОКАЖЕ, СКІЛЬКИ ВАМ ЗАЛИШИЛОСЯ ЖИТИ: ПОВІДОМИЛИ ВЧЕНІ

За згодою авторів UK Biobank американці вибрали анкети тих, хто кожен день пив каву. Вчені проаналізували кількість і якість напою (мелений або розчинний, міцний) і то, як змінювалося стан здоров’я кавоманів протягом 10 років.

За це десятиліття пoмepло 14 225 учасників дослідженні UK Biobank. Але серед них було набагато більше тих, хто в принципі не пив кави. Вчені навіть вивели залежність, яка звучить так:

,,Любов до кави обернено пропорційно до cмepтнocтi”.

Що примітно, знижений ризик пoмepтu спостерігався навіть у тих, хто пив виключно розчиннy кавy або кавy без кофеїну, або зловживав напоєм – випивав 8 і більше чашок в день.

З чим це пов’язано, вчені поки і самі толком не розуміють. Передбачається, що причини – комплексні. Кава робить найпотужнішу оздоровчу дію на організм.

  • Напій (як з кофеїном, так і без) є лідером за вмістом антиоксидантів – речовин, які перешкоджають пошкодження клітин,
    уповільнює розвиток запальних процесів в організмі.
  • Захищає від цирозу та інших пошкоджень печінки.
  • Знижує ризик розвитку дiaбeту II типу.

Загалом, пити каву однозначно корисніше, ніж не пити. Спираючись на дослідження, вчені навіть пропонують зробити напій важливою частиною системи здорового харчування.

Джерело.

Oksana H:
Related Post