X

Класична сирна паска: солодка, ароматна і дуже ніжна!  Простий і швидкий рецепт, яким я користуюся вже багато років!

До Світлого свята ми звикли випікати паски. І це добре. Але трохи підзабули старовинну слов’янську традицію – готувати сирні паски. Давайте ж відновимо її!

Сирна паска, рецепти з фото і покроково якої існують у величезній кількості, може готуватися по-різному і з різними інгредієнтами. Є, наприклад, рецепт сирної паски з родзинками, з желатином, зі згущеним молоком, без яєць, без випічки, в мультиварці, в духовці.

Пропонуємо рецепт паски сирної класичної. Виходить вона дуже смачною, ситною. При цьому рецепт її простий і багато часу приготування святкового десерту не займає.

Вибираючи продукти для сирної паски, пам’ятайте: всі вони повинні бути відмінної якості. Яйця – найсвіжішими; сир і вершки – жирними; цукати – такими, що не злиплися та не розмокнуть в сирі, краще – однакового розміру.

Інгредієнти: сир – 0,5 кг, цукор – 200 г, масло – краще солодковершкове – 150 г, жовтки яєчні – 4 шт., вершки (жирні) – півсклянки, цукати – 50 г, родзинки – 30 г, цукор ванільний – половинка чайної ложки, волоські горіхи – 4-5 шт., шоколадні дропси – 2 ст. л.

Порада: смаколик буде виглядати суперсвятково, яскраво, якщо використовувати різнокольорові цукати.

Як зробити сирну паску:

Сиру постарайтеся надати однорідної консистенції: протріть декілька раів через друшляк/сито з дрібними осередками, або перекрутіть в м’ясорубці, або зробіть це за допомогою блендера. Вибирайте варіант, який вам більше підходить.

Жовтки розітріть гарненько з цукром, ванільним цукром. Можна це зробити міксером. Розігрійте вершки до дуже гарячого стану і запарте ними жовтки.

Поставте ємність з запареними жовтками в каструлю з гарячою водою. Збивайте, поки маса не почне густіти і не втратить запах сирих яєць. Остудіть. Тоді збийте вершкове масло.

У збите масло додавайте по черзі по 1 ложці сиру і остигнулої яєчно-вершкової маси. Можна або ложкою ретельно перемішувати, розтираючи, або міксером на низьких оборотах.

У кінці додайте подрібнені горіхи, промитий, вимочений в окропі і висушений ізюм, цукати. Трохи цукатів залиште для декору.

Викладати суміш краще в пасочницю – це спеціальна форма для паски сирної. Якщо у вас її немає, скористайтеся звичайним друшляком. Покладіть в нього досить широку (щоб звисали краї) марлю в 2 шари. Викладіть суміш. Загорніть краї марлі всередину. Зверху поставте донизу денцем тарілку, на неї який-небудь тягар (хоча б банку з водою).

Друшляк помістіть на каструлю, в яку буде виходити з паски зайва рідина. Відправте десерт в холодильник мінімум на добу.

Перед подачею прикрасьте паску цукатами, що залишилися, а також шоколадом в дропсах.

Порада: вершкове масло використовуйте розм’якшене. Не забудьте завчасно вийняти його з холодильника.

І нехай Світле свято радує вас теплом, добротою, запашними пасками та найсолодшою сирною паскою!

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

Oksana H:
Related Post