X

Марічко, я маю тобі дещо сказати, – із зусиллям прошепотіла мама за кілька днів до свого відходу. – Тато – не твій тато, я не можу піти з цією таємницею, – я сиділа на її ліжку, наче ошпарена, з недовірою слухала історію п’ятдесятирічної давності

– Марічко, я маю тобі дещо сказати, – із зусиллям прошепотіла мама за кілька днів до свого відходу. – Тато – не твій тато, я не можу піти з цією таємницею, – я сиділа на її ліжку, наче ошпарена, з недовірою слухала історію п’ятдесятирічної давності.

– Жив-був король, і було в нього три доньки – і король – я!, – сказав тато.

На його честь назвали старшу сестру Олександру, на честь моєї бабусі – сестру Віру, а я була останньою – просто Марічкою.

Наші батьки стали на рушничок щастя одразу ж після закінчення навчання, і швидко народили двох дочок, моїх старших сестер. Жили як будь-яка звичайна сім’я того часу.

Батько тоді заробляв чималі гроші, будучи ремонтником телевізорів. Тож мама довго була вдома і доглядала за сестрами. Коли і Олександра, і Віра пішли до школи, вона вирішила почати працювати.

– Я знайшла роботу секретаря тут у місті, сьогодні цього закладу вже немає, — згадувала вона. – Наш директор, мій начальник, був гарним хлопцем, який не оминав своїм поглядом жодну жінку, – продовжила вона. – Після всіх цих років, проведених вдома, я була щаслива, коли він зробив комплімент моїй зачісці, сказав, що вона мені личить… Словом, я раптом відчула себе жінкою, такою бажаною.

Корпоратив перед новим роком став фатальним для моєї мами. – Ну, ми трохи посиділи з “бокалами” в руках, це мені в голову залізло… а потім сталося те, що сталося. Спершу ми танцювали, він тримав мене за руку… Мені було страшенно соромно, – зізналася вона.

Володимир Євгенович, її начальник, наступного дня поводився так, ніби нічого не сталося. – Для нього це був звичайний кінець корпоративу, – зітхнула мама. – Пізніше я дізналася, що він завжди вибирав одну і танцював з нею, я була не перша і не остання. А в нього вдома була жінка і двоє дітей.

Мама хотіла тільки одного — швидше забути про ту ніч і не дати татові дізнатися правду. Але через місяць вона дізналася, що чекає дитину.

– Я на сто відсотків знала, що це Володимира Євгеновича дитина, але признатися твоєму татові я не змогла. Я вирішила пустити все за течією…

– Сашо, я маю тобі дещо сказати, — поволі почала вона за обіднім столом. — Знаєш, я, мабуть,… — Решти вона не сказала. Тато взяв її на руки і стрибав від радості. – Ти ж подаруєш  мені ще одну дитину, так? Це чудова новина! Це точно буде третя дівчинка, і я буду, як король із казки!

Мама не могла навіть слова вимовити.

І так з’явилась на світ я – Марічка.

– Коли я вперше побачила тебе, я зовсім заціпеніла, – прошепотіла мама. – Ти була схожа на Володимира Євгеновича.

Коли я виросла, я зовсім не була схожа на своїх сестер. У них обох було світле волосся і блакитні очі, як у батьків, у мене була густа темна грива і карі очі.

– Марічка пішла в мою бабусю, – сказав тато. – У неї теж були такі горіхові очі.

– Знаєш, найцікавіше, що з вас трьох тато завжди з тобою найбільше ладнав, — закінчила мама.

Вона покинула цей світ через тиждень після цього зізнання. Я не хотіла занадто багато думати про те, що вона мені сказала. Через місяць після прощання з мамою тато прийшов до мене і почав обережно говорити.

– Мама, напевно, сказала тобі, чи не так? Ну, не дивися на мене, я це давно знаю!

Я широко розплющила на нього очі від подиву.

– Тут, у цьому маленькому містечку, нічого не приховаєш. Навіть горобці на даху цвірінькали, що мама та її начальник… Але я її так любив і боявся, щоб вона не зробила щось погане, – тихо сказав він.

– Вона виглядала такою нещасною. Будь-хто може помилитися, але чому повинні страждати всі навколо? Розлучення розвалило б сім’ю. Я боявся, як прийму чужу дитину, але ці сумніви розвіялися, коли я побачила тебе вперше. Мама хвилювалася, показуючи тебе мені, але я з першої хвилини знав, що ти будеш моєю Марічкою!

– І це було найкраще рішення, яке я коли-небудь приймав, — усміхнувся він мені.

Я дякую Богу за таких чудових батьків. В мене було щасливе дитинство… І так, мій тато Олександр, той, хто виховав, виплекав своєю любов’ю та підтримкою.

Кожен може оступитися, та не кожен пробачити, зрозуміти та забути. Чи не так?

Фото ілюстративне спеціально для ibilingua

G Natalya:
Related Post