X

Про реальне життя у Польщі розповідають чомусь дуже мало. Всі щось або прикрашають, або навпаки. Я побачила, що ось конкретно з цим поляки не можуть змиритися! Я вже 7 місяців живу у Вроцлаві. Мені не подобається, що погодні умови у деяких регіонах Польщі нагадують Лондон. Ціна на їжу у закладах не виправдовує якість, це я вам точно кажу. Система перевантажена, працює повільно та відверто погано

Про реальне життя у Польщі розповідають чомусь дуже мало. Всі щось або прикрашають, або навпаки.

Я вже 7 місяців живу у Вроцлаві.

Мені не подобається, що погодні умови у деяких регіонах Польщі нагадують Лондон, де вологість, дощ та холодний вітер – звична історія.

Наприклад, у Вроцлаві в липні тиждень йтиме дощ за прогнозами синоптиків, а сонячних днів буде лише 13. Але я навіть дещо звикла до лондонського погодного вайбу у Вроцлаві, а що лишається?

Не подобається, що ціна на їжу у закладах не виправдовує якість.

Якщо до погоди можна було звикнути та ходити з парасолькою, то до їжі у ресторанах – складніше. В дорогому ресторані не чекайте на ефект “вау” від страви. Після гастрономічної культури у закладах України Вроцлав та інші міста розчарують.

У Польщі не вміють куховарити так смачно, як в Україні. Асортимент та якість їжі в ресторанах помітно гірші, це я вам точно кажу.

Довгі очікування на отримання посвідки на проживання – ще однин нюанс, не дуже приємний.

Якщо ви іноземець і приїхали до Польщі з метою отримання посвідки на проживання, що підтверджує право людини без громадянства на постійне проживання в країні, будьте готові, що його видадуть нескоро.

У Вроцлаві це може “затягнутися” надовго. Хтось чекає півроку, а хтось 3. Я чекаю шостий місяць.

Деякі ліки неможливо купити в аптеці. так, у Польщі ви не завжди купите бажаний препарат в аптеці. Щоб придбати деякі ліки, потрібний рецепт від лікаря. Навіть самим полякам складно змиритися з цим, адже вони змушені зазнавати дискомфорту.

Якщо стало раптово недобре, необхідно йти до лікаря на консультацію, щоб він оглянув вас та на основі огляду виписав рецепт. Процес може затягтися на кілька днів.

Та й медицина розчаровує, багато українців саме через неї повертаються додому. Медицина в Польщі потребує апгрейду. До лікарів у державних лікарнях складно потрапити через великі черги.

Система охорони здоров’я перевантажена, працює повільно та відверто погано.

З хорошого – польська легка мова для сприйняття. Люди, які ніколи не були у Польщі, можуть зрозуміти польську мову під час спілкування з місцевими. Їхня мова схожа на українську, російську та білоруську.

Але щоби її вивчити в ідеалі, наприклад, для роботи – потрібно постаратися. До речі про роботу: вакансій на сайтах – море, особливо у Нижній Сілезії.

Високі зарплати – теж приємний плюс. На середньостатистичну зарплату у Польщі люди живуть гідно! 2022 року вона становить (“чистими”) приблизно 4250 злотих.

Цінники у Польщі теж радують, вони нижчі порівняно із західною частиною ЄС. Українці, які переїхали до Кракова чи іншого міста, не відчують суттєвої різниці у сумі чека. Тим більше що бюджетних магазинів достатньо.

Відсутність хабарів мене тед радує неймовірно.

Багато студентів в українських ЗВО досі скаржаться на корупцію. У польських університетах проблеми немає – викладання на високому рівні. А хабарі – це не традиція, як у деяких університетах України.

Ну ось якось так. Я поки що хочу спробувати закріпитися і залишитися тут, але загалом маю види на Америку. Чому не шукати себе, де краще, в мої 25 років?

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, спеціально для Ibilingua.com.

M Alena:
Related Post