X

Раз на місяць ми всім сімейством їздимо до свекрухи. Мене Олена Михайлівна недолюблює – сватала синові дочку сусіда-професора. А він на мені одружився, на простий продавщиці

Dissapointed young beautiful brunette girl in quarrel with her boyfriend on sofa background.

Раз на місяць ми всім сімейством їздимо до свекрухи. Мене Олена Михайлівна недолюблює – сватала синові дочку сусіда-професора. А він на мені одружився, на простий продавщиці.

Продавцем я тоді працювала тимчасово – підробляла по ночах, щоб себе утримувати під час навчання. Відучившись, пішла за фахом. Але для Олени Михайлівни я так і залишилася бідною продавщицею. Її упередженого ставлення до працівників торгівлі, я не розумію.

Всі професії потрібні, всі професії важливі. Чесна праця не може бути принизливою. Свекруха про це не знає – зовсім життя не дала б.

Ми тільки від’їхали від нашого будинку, як пролунав дзвінок від Олени Михайлівни. Вона попросила купити десяток банок тушонки.

– Тільки хорошу беріть. І щоб дата виробництва свіжа була, – доповнила свекруха своє прохання.

Ми заїхали в магазин, накупили гостинців і продуктів, не забули про тушонку і через півгодини вже дзвонили в домофон будинку Олени Михайлівни.

Діти, зайшовши в квартиру, в першу чергу вручили бабусі подарунки, зроблені своїми руками. Дочка презентувала вишивку, син – виріб із зібраного конструктора.

Олені Михайлівні подобаються подарунки від онуків, вона навіть поличку спеціальну виділила під це діло. Тому, до дня візиту до бабусі, діти сидять і зосереджено творять. Іноді – знехотя. Але не подарувати що-небудь, вони не можуть – Олена Михайлівна може і істерику влаштувати, якщо внуки з порожніми руками приїдуть.

Ми роздяглися і пройшли на кухню. Олена Михайлівна взяла пакет з тушонкою, дістала з нього банки і виклала їх на стіл. Потім відкрила шафу і почала переставляти банки туди. У шафі вже стояла дуже багато банок. І тушонка, і рибні консерви, і всякі горошки-кукурузки.

Ми з чоловіком переглянулися.

– Мамо, ти що, до війни готуєшся? – жартома запитав чоловік.

Олена Михайлівна поставила банку, що була у неї в руках, назад на стіл, сіла на табуретку і розплакалася.

Вона дійсно готується. Тільки не до війни, а до часу, коли з роботи її вже звільнять, а до пенсії їй буде ще кілька років.

– Я постійно по лікарях ходжу. То ноги болять, то серце пустує. Як я працювати буду? Кому я така потрібна буду?

Чоловік обійняв свою матір і додумався пожартувати про склянку води в старості.

– Саме так – від тебе тільки склянки води, з такою дружиною! – ще гірше заплакала Олена Михайлівна.

З якою дружиною? Чим я знову їй не догодила? Ми про матір чоловіка не забуваємо, гроші даємо, чоловік їй продукти відвозить, буває, за квартиру платимо. А ліки? Щомісяця їй купуємо.

Це ми всією сім’єю до неї раз на місяць їздимо, а чоловік один постійно маму свою відвідує. Зрештою, я теж працюю і зарплата у мене більше, ніж у чоловіка. Так що вся ця чудова допомога свекрухи, йде і з моєї кишені теж.

– З якої такої дружиною, мамо? – насупився чоловік.

– А то ти сам не знаєш? Продавщиця, вони і є, завжди тільки про свій прибуток і думає! Стакан води ти мені принесеш, ну звичайно. Більшого від тебе не дочекаєшся. А захочеш – дружина не дозволить. Егоїстка вона у тебе!

Скажіть мені, це красиво так говорити про присутній людині? Я, за всі 14 років свого шлюбу, слова поганого їй не сказала! Єдине, в чому я винна, що я – НЕ дочка професора! Виросла б я в інтелігентній родині, була б улюбленої невісткою.

Я не стала далі слухати голосіння свекрухи, пішла в кімнату, до дітей.

Завжди так. До неї приїжджаєш – вона незадоволена. Не приїжджаєш – знову незадоволена. Продукти їй привозимо, коли разом з чоловіком їздимо – незадоволена, не те я їй вибрала, не те купила. Гроші даєш, щоб вона продукти собі до смаку купила – знову їй не так, не дбаю я про бідну жінку, змушую її саму в магазин ходити.

Тиск у неї стрибав – чоловік у неї ночував, і то її не влаштувало – сказала, що мені плювати, де мій чоловік ночами. Що б її влаштувало? Якби я зникла з життя її сина? Так не дочекається. А може, я повинна їй ноги мити? Я впевнена – вона навіть тоді кривитися почне.

Зате про те, що я не дозволю її синові їй в старості склянку води принести – це вона знає, в цьому вона впевнена. Може, Олена Михайлівна спеціально наді мною знущається? А сенс?

Раз вона вважає, що її зміст в старості від мене залежить, так чому вона не може хоча б спробувати мене прийняти? Чому вона не може хоча б один раз стриматися і не висловлювати свою невтішну думку з приводу моєї персони? Чому вона не може бути хоч крапельку терпимей?

І адже навіть те, що та сама дочка професора спилася, Олена Михайлівна сприймає як якийсь знак. Знак того, що я втрутилася. Адже якби не я, мій чоловік одружився б на цій майбутньої пияка, і все б у них було добре.

Куди не плюнь, з усіх боків я винна. Надоїло. Не хочу до неї їздити, не хочу, щоб діти сиділи і через силу робили ці вироби.

Раз я все одно погана, то такою і буду. І мовчати більше не буду – скільки можна. Не влаштовують куплені продукти? Буду додому забирати, значить. І шиш їй, а не гроші з моєї зарплати. Все, нехай чоловік сам бавиться зі своєю матір’ю. А ноги моєї в її будинку більше не буде.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

Oksana H:
Related Post