X

Я живу в Німеччині вже 5 місяців, і мені дуже важко, що я тут з дитиною в безпеці, а мої рідні й друзі в україні – ні. Та,скажу я вам, і тут не особливо мед. Іноді просто очі лізуть на чоло. Собаки, картопля, шум. Ціни на комуналку в Європі за межею фантастики. Народ вони скупий. Нема чого теплу виходити. Не порівняти з тим, як у нас

Я живу в Німеччині вже 5 місяців, і мені дуже важко, що я тут з дитиною в безпеці, а мої рідні й друзі в україні – ні. Та,скажу я вам, і тут не особливо мед. Іноді просто очі лізуть на чоло.

Якщо мене попросять швидко відповісти на запитання, як живуть німці, то можна сказати, як мінімум, добре.

Економічно сильна країна, безтурботні люди, нормальний клімат. Самі по собі німці мало чим відрізняються від інших жителів Європи, але деякі відмінності все ж таки є.

Традиції, життєвий уклад німців і свої закони, може, й кидаються у вічі нашій людині, але німці так звикли.

Почну із братів наших менших. А саме із собак. Німці люблять своїх домашніх вихованців і нікому не дають їх образити. А оскільки і сам народ дуже охайний, до тварин у них теж особливий підхід. Собак у Німеччині пускають практично всюди. Їх беруть у магазини, перукарні, навіть у кафе. Там, до речі, власники закладу часто годують чотирилапих, якщо господар, звичайно, не проти.

А з недавніх пір собак навіть дозволили брати з собою в лікарняні ліжка. Говорять, це допомагає хворим краще відновлюватися.

Опалення. Ні для кого не секрет, що ціни на комуналку в Європі за межею фантастики. А ще всі знають, що німці – народ скупий. У зв’язку із цим у Німеччині температура приміщення рідко перевищує 18 градусів.

Батареї працюють так: нагріваються до певної температури, а потім остигають. Виходить економніше, це так. Але зручна температура не буває зовсім. Тож сидіти вдома у теплому светрі в Німеччині нормально.

Якщо німець увімкне батарею, то тільки після того, як закриє всі вікна. Нема чого теплу виходити. Не порівняти з тим, як у нас взимку відчиняють вікна в будинках, щоб впустити свіже повітря. І як живуть німці без +28 на термометрі?

Що ще поєднує мешканців Німеччини, так це любов до футболу та вирощування рослин. Про їх досягнення на зеленому полі знає весь світ, але про садівництво мало хто.

Я побачила, що у звичайного німця вся квартира може бути обставлена ​​вазонами з квітами, кактусами, навіть новомодною мікрозеленню. Особливо якщо у квартирі є балкон. А в приватному будинку сам бог велів облаштувати клумбу. Така любов до краси у себе вдома мені дуже імпонує.

Ще німці люблять «пінні вечірки», але пересічному німцю воно найчастіше доступне лише на знаменитому Октоберфесті.

Окремо – про картоплю. Дивно, але це правда. Ми думали, що розбираємося в картоплі досконало. Для нас цей коренеплід  відрізняється хіба що за кольором, розміром і поняттям молодий-старий.

У німців і тут інший підхід. У супермаркетах Німеччини є 3 види картоплі. Mehligkochend – м’який та крохмалистий. Підходить для пюре. Festkochend – навпаки, щільний та майже без крохмалю. Ідеальний для приготування картоплі у фритюрі та на грилі. І Vorwirgend festkochend – середній вид. Підійде для будь-якої страви, найчастіше супу.

До речі, вся картопля, що продається, фасується в спеціальних мішечках. Німці навіть уявити не можуть, як це, поштучно вибирати картоплю, з землі. А в нас це норма.

Шум. Шуміти в Німеччині не можна. Німці люблять тишу і вважають за краще «відпочивати вухами» вечорами. У Німеччині заведено рано лягати спати, особливо у добрих сім’ях.

Тому якщо сусіди чи хтось за вікном увімкне гучну музику або подібну несусвітність, типовий німець не чекатиме біля моря погоди і відразу звернеться до поліції. Вона, до речі, приїде відразу і швидко розбереться, в чому справа. Тож молоді тут буде нелегко. Пральну машинку ввечері не ввімкнеш. Потрібно це зробити заздалегідь.

Оце, до речі, правильно. Бо як згадаєш, як кілька років тому була мода на домашнє караоке, і аж віски починають пульсувати.

Тож німці дуже багато в чому молодці. Зі своїми традиціями та укладом, але вони справді прагнуть жити так, щоб не заважати іншим і при цьому почуватися в комфорті.

До речі, приїжджих це також стосується. Наприклад, лікарям все одно, кому допомогти: місцевому чи іноземцю. Якщо станеться щось серйозне – миттю на ноги поставлять.

Але нам тут не все подобається. Дочка вчиться, я підробляю нянею. Ми в Україні втратили житло, але все одно хочемо після закінчення цього всього повернуттися і жити на Батьківщині, розмовляти рідною мовою, дихати коханим повітрям України.

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, Ibilingua.com.

M Alena:
Related Post