X

Чи буде в поїзді комфортно: “Укрзалізниця” піднімає ціни на квитки

Цього року залізничні квитки подорожчають двічі. “Укрзалізниця” збирається підвищити ціни в квітні на 12%, і ще раз на 12% в жовтні.

Зараз проїзд в “Інтерсіті” у другому класі з Києва до Львова коштує 313,02 гривні. У квітні проїзд обійдеться в 350,58 грн. А з жовтня – 392,64 грн. У підсумку, до кінця року проїзд на поїзді подорожчає на 25,4%.

В “Укрзалізниці” пояснюють подорожчання квитків загальним зростанням цін по країні. Останній раз залізничники підвищували вартість проїзду в 2014-му. З того часу споживчі ціни в Україні зросли на 60-70%, в 4-6 разів подорожчала комуналка, аргументує директор з економіки та фінансів компанії Андрій Рязанцев.

“По всій номенклатурі товарів, які потрібні залізниці, істотно зросли ціни”, – констатує він.

Але все ж поїзд залишиться найдоступнішим варіантом поїздки. Адже, наприклад, квиток на автобус з Києва до Львова обійдеться в 400 гривень. Інша справа, чи стане поїздка залізницею комфортніше в зв’язку з подорожчанням квитків.

Підвищення тарифів можна буде уникнути

За рахунок підвищення тарифів “Укрзалізниця” покращить якість пасажирських перевезень, запевняють в компанії. У 2018-му залізничники планують купити 60 пасажирських вагонів, 265 вагонів – модернізувати.

“Отримані кошти спрямуємо на розвиток пасажирської інфраструктури. Зараз ми закуповуємо пасажирські вагони, які виробляє національний виробник. Досить швидкими темпами здійснюється модернізація вагонів, інвестуємо в ремонт рухомого складу”, – розповів Андрій Рязанцев.

Читайте також: ЦІНИ ЗНОВУ РОСТУТЬ: ДЕ ТОВАРИ ДЕШЕВШІ В УКРАЇНІ

Але цього замало. Приблизно 87% складу українських поїздів – зношені. Для порівняння, в парку залізниць 4,54 тис. Вагонів, з них в робочому стані – 3,1 тис.

“Укрзалізниця” щорічно повинна купувати 300 вагонів, щоб через кілька років відновити парк, вважає колишній заступник міністра інфраструктури Олександр Кава. Саме купувати, а не модернізувати. Більшість вагонів випущені до 1991 року.

Їх просто доведеться списати через кілька років. При цьому купувати вагони повинна держава, а не “Укрзалізниця” за свій рахунок. Так роблять європейські країни – пасажирські перевезення зазвичай дотаційні.

“Підвищення тарифів можна було уникнути. Уряд фактично встановлює занижені тарифи для Укрзалізниці. Якби держбюджет компенсував залізниці різницю між собівартістю і тарифом подорожчання для пасажирів не було.

На жаль, цей механізм у нас в країні не діє. З одного боку, держава встановлює тарифи, але ніякої компенсації залізниці не дає”, – коментує Кава.

При цьому проїзд в електричках не подорожчає. Місцева влада повинна давати свою згоду на індексацію тарифів. Також вони зобов’язані співфінансувати ремонт і покупку нових електричок. Цього вони не роблять. Тому приміські поїзди в країні зношені на 85-97% – всі вони зроблені в 60-90-х роках минулого століття.

Яким буде комфорт в поїздах

Нове постільна білизна, вагони-трансформери і поліпшення якості поїздки, якими періодично хваляться в “Укрзалізниці” – це точкові зміни. В основній масі поїзда не відповідають навіть санітарним нормам, каже координатор проекту “Поїздка” Олександр Бондаренко.

 

Основні проблеми – недотримання температурного режиму, погано випрану білизну і брудні вагони. Дохід за рахунок підвищення тарифу може покращити комфорт в поїздах, вважає Кава. Але не у всіх.

“За ці гроші можна щось відремонтувати, але в цілому не варто чекати, що кардинально все зміниться”, – коментує він.

Належного ефекту “Укрзалізниця” може не отримати і через застаріле тарифоутворення, вважає голова громадського контролю “Укрзалізниці” Віктор Гаврон.

“Тариф повинен враховувати рухливу, інвестиційну, інфраструктурну складові. Цього всього немає.” Укрзалізниця “не отримає вигод, яких хоче. По-перше, тариф формується ще за радянськими нормами. І держава жорстко регламентує тарифи” Укрзалізниці “. Тому компанія не може самостійно впливати на вартість квитків”, – говорить Гаврон.

У 2017 році “Укрзалізниця” заявила про плани ввести в “нічних експресах” три класи комфорту: “економ”, “стандарт” і “комфорт”. Так, поїзди класу “комфорт” будуть не старше 10 років.

Кожен вагон обладнають біотуалетами, кондиціонерами та холодильниками. Пасажири зможуть придбати повноцінну їжу і користуватися холодильником і мікрохвильовкою.

Рухомий склад “стандарт” -класу буде віком до 20 років. Пасажирів не буде гарантуватися розетка в кожному купе і підсвічування підлоги вагона. А вік постільної білизни не обмежать шістьма місяцями, як це хочуть зробити в “комфортних потягах”. Плацкартні вагони залишать без кондиціонера і біотуалету.

Найнижчий рівень комфорту забезпечать в поїздах класу “економ”. Наприклад, з харчування буде тільки чай. Розеток не буде ні в плацкарті, ні в купе.

“Три класу комфортності зробить послугу більш передбачуваною для пасажирів. Відповідно пасажир, купуючи квиток, буде знати, який рівень комфорту йому варто очікувати”, – відзначає Олександр Кава.

Але є зворотний бік введення класів комфортності. Таким чином “Укрзалізниця” узаконить невиконання існуючих норм, вважає Бондаренко.

Проїзд в “комфортних” і “стандартних” поїздах буде на порядок дорожче ніж в “економних”. В силу зношеності парку залізниць може виявитися, що левова частина поїздів стане “економом”.

“Ця ініціатива – спроба послабити нормативну базу, щоб не нести відповідальність за погіршення комфорту проїзду. Саме підвищення тарифів не забезпечить комфортного проїзду. Інфляція з’їсть все підвищення і, в кращому випадку, все залишиться на тому ж рівні”, – відзначає Олександр Бондаренко.

Але для введення класів комфорту “Укрзалізниця” повинна отримати згоду Кабміну на самостійне визначення тарифів в “Нічний експрес”.

Найефективніший спосіб боротися за комфорт – це розголос, вважає координатор проекту правової підтримки пасажирів Бондаренко.

“Писати скарги не має ніякого сенсу. Єдиний дієвий механізм – через соціальні мережі підняти шум, тегнуть міністра інфраструктури або главу “Укрзалізниці”. Зазвичай тільки після резонансного випадку вживаються заходи”, – додає він.

Як купити квиток і заощадити

Є дні, коли ж/д квитки дешевше. В окремі періоди можна заощадити до 30%.

В “Укрзалізниці” рік розділений на 13 періодів, коли вартість проїзду може зменшуватися або збільшуватися. Періоди затверджені наказом Мінінфраструктури №170 про тарифи на перевезення залізничним транспортом.

Найдорожчий проїзд – перед Новим роком, з 25-30 грудня, він підвищується на 10%. При цьому найдешевший день для поїздок – 31 грудня, тоді вартість квитка нижче на 30% ніж в інший день. Дешевше можна їздити з 21 по 31 січня на 14% і весь лютий на 5%. Влітку проїзд дорожче на 7%.

Також вартість квитка залежить від дня тижня. У вівторок і середу їздити дешевше, ніж в інші дні. А найдорожчий проїзд – в п’ятницю та неділю. У понеділок і суботу вартість проїзду не змінюється.

На 30% дорожче обійдеться проїзд на поїзді, який призначається додатково. Часто “Укрзалізниця” запускає їх влітку і перед святами.

При поїздках за кордон можна заощадити, купуючи два квитки на той же самий місце і в той же вагон до кордону і від кордону.

Читайте також: “ЦЬОГО – ЗАЛИШАЄМО, НAPOДИМO СОБІ ЩЕ”: УКРАЇНЦІ ВІДМОВЛЯЮТЬСЯ ВІД НOВOНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ

Вартість поїздки не залежить від місця у вагоні: верхнє або нижнє, бічне або немає, ближче до провідника або подалі. Однак на ціну квитка впливає клас вагона: купейний, плацкартний, загальний, з місцями для сидіння першого, другого і третього класу. Їх вартість в одному поїзді може значно відрізнятися.

Деякі квитки на українські потяги можна купувати з пільговими знижками. Дітям з 6 до 14 років квиток обійдеться в 75% від “дорослого тарифу”. Для дитини дошкільного віку, якщо вона не займає окремого місця, квиток купувати не потрібно.

Студенти за проїзд оплачують 50% вартості квитка. Можна заощадити, не купуючи ліжко, її вартість становить в квитку 25 грн.

Для тих, хто їздить на “Інтерсіті”, діє спеціальна бонусна програма, але тільки для пасажирів першого класу: за кожні 100 витрачених гривень можна отримати на бонусний рахунок 10 гривень. Їх можна витратити на покупку квитків, але скористатися грошима можна тільки після десятої поїздки.

Oksana H:
Related Post