X

У рідній Україні, як би ми її не кохали, зараз немає відчуття безпеки, а у мене трійко дітей. Ми переїхали туди, де гарна природа, тиша і спокій, облаштоване життя. Але я знаю, що ми повернемося! Вони абсолютно чисті! Один мій хлопчик – особливий

У рідній Україні, як би ми її не кохали, зараз немає відчуття безпеки, а у мене трійко дітей.  Тому ми переїхали туди, де гарна природа, тиша і спокій, облаштоване життя – Фінляндія стала ідеальним місцем для нас. Але я знаю, що ми повернемося!

Більшість людей, які вже переїхали і живуть серед фінів деякий час, дивуються насамперед чистотою.

Абсолютні чисті, акуратні зелені вулички, сповнені тиші та умиротворення. Можливо, цене підійде тим, хто любить активне міське життя, але для нас саме те після пережитого в Україні.

Тут ми знову згадали відчуття безпеки та захищеності, якої не вистачало у рідній країні. Тут є відчуття, що держава справді дбає про своїх громадян.

Особливо радісно і зручно у Фінляндії матусям – це я вам з власного досвіду можу сказати. До дітей фіни ставляться неймовірно дбайливо, хоч ці діти й чужі.

А ще у Фінляндії зможуть спокійно зітхнути мами особливих дітей зі специфічними потребами. Про таких малюків тут дбають дуже ретельно. Спеціальні служби намагатимуться зробити все, щоб дитина навіть не помітила, що з нею щось не так. Я це дуже ціную, адже один мій хлопчик – особливий.

Фіни дуже пунктуальні. Вони повільні та ввічливі. Відповідного відношення вони очікують і від усіх, хто поруч. Якщо кудись вишиковується черга, ніхто не проситиме пропустити його, бо ось «йому найбільше треба». Тут так не заведено.

До речі, якщо на роботі сказано приходить о 8-й ранку, то ніякі запізнення не допускаються. Проте й затримувати тебе ніколи на роботі не будуть. Ми це вже відчули на собі, бо в мене чоловік влаштувався в одну фірму, благо він знає англійську. То нам вже трохи легше, ніж на початку було.

Рівень життя у Фінляндії досить високий. Зазвичай ця умова означає, що переїхати в країну дуже складно. Фіни дуже неохоче приймають мешканців інших країн. Найпростіше переїхати, якщо хтось із родини є фіном або вже живе та працює у Фінляндії. Ну і українціям зараз двері відчинені.

Очевидний плюс цієї країни в тому, що вона дає можливість навчатися всім, хто цього хоче. Проте диплом, розповіли нам місцеві, не дає тобі жодних гарантій. Ніхто не зобов’язується влаштувати тебе на роботу, навіть якщо ти здобув освіту. Роботу потрібно буде шукати самому.

До речі, продукти та комунальні послуги у Фінляндії коштують недешево – це один з мінусів.

А ще, як не крути, потрібно вивчати мову. Звичайно, знання англійської при в’їзді в країну обов’язкове.

Однак якщо ви хочеш знайти хорошу роботу, то необхідно буде вивчити фінську, а вона зовсім не проста, мені особисто поки що не дається.

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, Ibilingua.com.

M Alena:
Related Post