fbpx

12 правил для християнина: які з них ви виконуєте?

Отець Андрій Стівен Демік, священик храму святого Павла (Еммаус, Пенсільванія), склав 12 правил, які повинен дотримуватися будь-який православний християнин.

1. Ходити на служби так часто, як тільки можливо

Необхідний мінімум – щонеділі ходити до ранковій службі. Але часто буває, що цього недостатньо. І «ходити на службу» – це не означає просто бути присутнім на ній, але значить бути душевно залученим – мовчки чи слухаючи, хрестячись чи підспівуючи і так далі.

2. Кожен день молиться вдома

В ідеалі потрібно читати ранкове і вечірнє правило і молитву перед і після куштування їжі. Особливо важливо, щоб чоловік та жінка молилися разом, і щоб батьки молилися разом з дітьми. Включіть сюди ж щоденне читання Біблії, особливо Псалтиря.

3. Бере участь в таїнствах

Це означає не тільки сповідатися і причащатися, але і соборуватись, якщо захворіли. Це означає прийняти хрещення, жити в вінчаному шлюбі. Варто навіть подумати про те, чи не прийняти  чоловіку з вашої сім’ї посвячення в духовний сан.

4. Уникає аморальності в думках, словах і вчинках

Все, що ми робимо зі своїм тілом, душею і словами, має значення для нашого спасіння. Нехай ваше тіло, душа і слова служать на благо вам і вашим близьким. Шукайте, кому б допомогти, а не щоб допомогли вам.

5. Дотримується постів згідно з церковним календарем

Священик, у якого ви сповідаєтеся, порадить вам, як співвіднести пости і звичайне життя вашої родини. Православні дотримуються посту по середах і п’ятницях і, природно, під час Великого, Петрового, Успенського і Різдвяного постів.

6. Ходить до сповіді

Таїнство сповіді вкрай важливе для душі. До сповіді потрібно ходити як мінімум один раз під час кожного поста. Але і ще – просто, коли це необхідно вашій душі, коли є гріх, що мучить вас.

7. Шукає духовних порад

І часто знаходить їх під час сповіді. Але священик (або духівник, якщо він у вас є) в будь-який час вислухає вас. Це те джерело, яким потрібно користуватися постійно.

8. Віддає десяту частину доходу Церкві

Віддавати десяту частину доходу Господу (адже ваш дохід – це Його дар вам) – це біблійна норма, якої православні християни повинні дотримуватися. Якщо ви не можете віддавати всі 10 відсотків, виберіть іншу суму, але віддавайте регулярно, поступово рухаючись до того, щоб віддавати 10 відсотків. А якщо ви можете віддати більше 10 відсотків – віддайте. І робіть це не тільки коли вам важко, коли щось погане відбувається в житті – жертвуйте, коли все добре. На те, що віддавати десяту частину доходу – саме православна традиція, багато разів вказували отці Церкви.

Читайте також: 10 ВІДПОВІДЕЙ ДУХОВНИКА НА ЗАПИТАННЯ ПРО  НАТІЛЬНИЙ ХРЕСТИК

9. Подає милостиню і займається благодійністю

Тобто допомагає тим, хто її потребує. Ця допомога може бути і грошовою, але допомогти можна і власною працею, і морально підтримуючи, і навіть просто перебуваючи поруч з тим, кому важко, з тим, хто хворий і т.д.

10. Постійно підвищує рівень своєї освіти

Потрібно весь час шукати все більш глибокого розуміння віри – і не тільки в тому сенсі, щоб розуміти, що, власне, означає бути віруючим, благочестивим, побожним. Це означає ще й те, що наш розум повинен постійно перебувати у владі Господа, щоб Він зціляв його.

Всі наші думки повинні бути пов’язані з Богом – читаємо ми духовну літературу, відвідуємо курси з релігійної освіти і т.д.

Мета всієї нашої діяльності в сфері освіти – як можна глибше пізнати і зрозуміти Святе Письмо.

11. Поділяє віру з іншими

Якщо ви вдячні Господу за дарований нам Порятунок – вам захочеться розділити свою віру з іншими людьми.

12. Ходить в хресні ходи, здійснює паломницькі поїздки

Тобто подорожує з метою відвідування святинь. Зазвичай це монастирі, храми та інші святі місця.

Джерело: 

You cannot copy content of this page