fbpx

Чому християни використовують символ риби?

Чи доводилося вам бачити знак риби, наприклад, на авто? Символи риби на бамперах та багажниках автомобілів досить поширені в наші дні – і ми розуміємо, що за кермом водій-християнин.

Хоча така практика може здатися новітньою, насправді про використання цього символу відомо з початків християнства.

Символ риби християни вперше використали у 2 столітті. Грецьке слова Іхтіс – слово, яке просто означає “риба”. Слово великими грецькими літерами виглядає так: ΙΧΘΥΣ. І це також абревіатура, акровірш, оскільки це ініціали грецьких слів, що перекладаються як «Ісус Христос, Божий Син, Спаситель».

Ι – ΙΗΣΟΥΣ (Ісус, цит. Ісус), Χ – ΧΡΙΣΤΟΣ (Христ, цит. Христос), Θ – ΘΕΟΥ (Божи, цит. Теу), Υ – ΥΙΟΣ (Син, цит. Hios), Σ – ΣΩΤΗΡ (Визволитель).

Риба була звичною їжею для людей ​​Середземномор’я, тож для переслідуваних християн Іхтіс стало прихованим знаком, що ідентифікував їх за вірою. Символ риби також має глибоке коріння в Новому Завіті. Ісус покликав рибалок бути його апостолами і зробив їх “рибалками людей”.

Риба також символічно асоціювалась у перших християн із Євхаристійним дієством. Примноження хлібів та риби, Ісусове чудо, сприймалось як передвісник помноження євхаристійного хліба під час меси.

Іхтіс також є популярним символом, що зустрічається в християнських катакомбах. Недарма ним і сьогодні користуються багато християн.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

You cannot copy content of this page