fbpx

Чи можна носити чужий натільний хрестик?

Натільний хрестик обов’язково присутній в житті кожного християнина, однак навколо нього, на жаль, в народі ходить чимало повір’їв. Одне з них стосується заборони носити чуже хресне знамення, щоб уникнути будь-яких бід і хвороб.

Чим же зазвичай аргументують заборона носити чужий натільний хрест ? Перш за все, це загроза перенесення на себе чужого життєвого хреста, чужих хвороб, предуготованного долею іншої людини. Джерело

Іноді на користь такого твердження наводять цитату з Євангелія: Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною (Мк. 8:34). Однак не варто розуміти її настільки буквально і співвідносити життєвий хрест і невеликий натільний хрестик. В даному випадку Господь говорить виключно про життєвий шлях, по якому людина повинна йти, дотримуючись Божих заповідей.

З іншого боку, на думку прихильників даного повір’я, носіння чужого хрестика може порушити приватне біополе і т.д. Таким чином, всі дані загрози носять виключно окультний характер, і у свідомо віруючої людини можуть викликати хіба що сміх. У той же час, для обивателя, який поєднує ходіння до церкви з вірою в енергетику, Долю, силу екстрасенсів і біополя, подібні речі здаються дуже важливими.

Але з позиції християнського віровчення, всі подібні заяви є лише безглуздим марновірством, яке поширене в силу незнання або нерозуміння людьми основ вчення Христа. У православному середовищі рідко хто носить чужий натільний хрестик, але по зовсім інших причин.

По-перше, у кожної віруючої людини зазвичай є свій власний хрест, який він носить на собі від хрещення і до самої. Якщо з якоїсь причини хрестик зламався або зіпсувався, то його змінюють на новий, а старий – або спалюють, або зберігають в належному місці будинку – в святому кутку біля ікон.

По-друге, носити чужий хрестик не корисно з точки зору банальної гігієни. Винятком може стати випадок, якщо це натільний хрест когось із Ваших родичів, який зберігся в родині як реліквія. В такому випадку, його може носити будь-який інший чоловік, попередньо обробивши антисептиком.

Забобон, що забороняє носити чужий хрест, пов’язане зі ставленням до хреста як до оберегу або амулетові, який захищає людину самим фактом свого існування. Подібний магізм абсолютно чужий християнського світогляду.

Віруючої людини захищає не форма невеликого шматочка металу, а Божа благодать, яка перебуває з кожним з нас, якщо ми ведемо гідну християнина життя: регулярно беремо участь, молимося, читаємо Слово Боже, творимо добрі справи.

Натільний хрестик в даному випадку є символом перемоги воскреслого Христа над відходом, і нагадуванням про те, якими стражданнями було скоєно спокутування людини.

Тому в питаннях віровчення, ми рекомендуємо Вам, щоб не помилитися, звертатися безпосередньо до священика, а не слухати різні плітки і забобони. Вивчайте основи своєї віри, щоб у всій повноті відкрити для себе світ православного християнства.

Фото ілюстративне – vseznayko.com

You cannot copy content of this page