fbpx

Для чого молитися, якщо Бог все знає заздалегідь? Відповідає священник.

Самі віруючі кажуть, що їхні прохання часто не виконуються. А подивіться, що відбувається з православною Церквою, яка претендує на абсолютне володіння істиною!

Щось непомітно, щоб Бог оберігав її від усяких бід. Чи не з цієї причини відпали від неї мільйони, коли прийшли ці біди? Не подумайте, що я проти Церкви, але подібні думки часто мучать мене».

─ Бог дав людині свободу, і без глибокого молитовного бажання людини не може дати йому нічого істинно цінного, ─ відповідає святий отець. ─ Хоча дбає і про саме мале. Тому буває неоднаковою глибина нашої молитви. Але головний зміст її – дізнатися, що Бог є і що Він тримає тебе за руку.

Царства утверджуються і руйнуються, народи поширюються по землі і зменшуються, володарі світу цього народжуються і вмирають. Товариства, об’єднання, установи, філософії, ідеології, секти і єресі утворюються і зникають. У них є свій час, а Церква вічна. Однак у свій час вони здаються сповненими великого значення. Ми бачили нещодавно, як одна політична партія в нашій країні являла свою наче нездоланну силу, в той час як Церква здавалася майже неіснуючою.

Сьогодні на зміну тієї партії приходять інші, а Церква, незважаючи на отриману нею зовнішню свободу, на зростання кількості знову відновлюваних храмів і монастирів, як і раніше виглядає злиденною і немічною. Ми знаємо з історії, як недосконалі форми християнства, що відступили від чистоти сповідання віри, здавалося, приносили добрі плоди, що я кажу – вони здавалися у багатьох відношеннях більш процвітаючими, ніж православ’я. Однак була коли в нашій Церкві людина молитви, яка могла б сказати, що молитва обдурила його?

Якщо ти з Богом, чого тобі бракує? Чим володіє найбагатша у світі людина, якщо у неї немає Бога?

Чи ти думаєш, що багатий той, у кого золота труна, і вбогий той, у кого розум і серце наповнені Богом, що дарує вічну пасхальну радість?

Що стосується наших земних шляхів, Бог, якщо ми вірні Йому, без всякого сумніву, розпоряджається нашими справами краще, ніж як би ми самі це робили, говорить святитель Василій Великий.

Протоієрей Віталій Матіящук, джерело

You cannot copy content of this page