fbpx

Навіщо потрібно молитися в Чистий четвер. І які саме молитви потрібно читати

Чистий четвер перед Великоднем в цьому році випав на 16 квітня. Про те, як варто провести цей день і чим себе зайняти, ти можеш прочитати в нашій статті.

Чистий четвер перед Великоднем

Вся пасхальний тиждень є абсолютно особливим періодом. У цьому році вона дійсно непроста, адже безліч прекрасних традицій бажано обмежити, щоб зберегти хороше самопочуття самому і подбати про оточуючих людей.

Однак всі ми знаємо, що справжня віра виходить з нашої душі. Красиві традиції допомагають нам проявити свої переконання і показати любов до Бога, однак вони зовсім не обов’язкові.

Чистий четвер не даремно називається саме так. Це день, коли необхідно привести в порядок всі аспекти свого життя. Прибирання оселі дуже важлива, однак набагато важливіше приділити достатньо уваги собі.

Сумбурність і хаос, які звично панують в наших головах, потрібно вгамувати. Важливо ретельно обміркувати всі свої вчинки за останній час, а також впорядкувати думки і переконання  Полегшити цей процес допоможе молитва.

У Чистий четвер читаються молитви за здоров’я наших ближніх, молитви-подяки, а також співається молитва «Вечері Твоєї тайния днесь, Сину Божий, причастника ма прийми: не бо ворогам Твоїм таємницю повем, ні цілування Ті дам, яко Юда, але яко розбійник визнаю Тебе: пом’яни мене, Господи, у царстві Твоїм».

Молитви за ближніх

Господи Боже наш, пом’яни нас, грішних і непотрібних рабів Твоїх (імена), внегда призивати нам святе ім’я Твоє, і не посоромив нас від сподівання милості Твоєї, але даруй нам, Господи, вся яже до спасіння прохання, і сподоби нас любити, і боятися Тебе від усього серця нашого, і творити в усіх волю Твою.

Як благий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Господи Ісусе Христе, Єдинородний Сину, Сущий в лоні Отчі Істинний Боже, Джерело життя, Добрий Пастиря Своїх словесних овець, які не предаждь нас, грішних рабів Своїх (імена), в радість наруги ворогом, покаяння правого шляху шукають.

Зміцни ни, Милостиво, сильною Твоєю правицею. Без Твоєї бо допомоги не можемо нічтоже про себе творити; сплячих нас збережи, в дорозі, що ходять збережи, від напасті заступи, від ворог спаси, від похотей плотських видали; радості порятунку Насити серця наші, плоть нашу в чистоті збережи, думки наші Своїм милосердям захисти.

Ти управи, Господи, та й даси ці нас, яко справжніх Своїх угодників, вся дні Тобі работати і хвалитися величністю в Твоїй милості, і радіти нам подай. Бо Ти Бог наш, і ми, раби Твої, хіба бо Тобі іншого Бога не знаємо. Яко милостивий єси і чоловіколюбець, і Тобі славу возсилаємо з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи! Чи не залиши нас, Тебе залишають щохвилини! Та не відкидай нас, Тобі змінюють невпинно! Допоможи нам, рабам Твоїм (імена), тьмами гріхів і напастей затьмареним! Грати останній в Твою любов, милість і піклування!

Подячна молитва

Дякуємо Тобі, Господи Боже наш, про всі добродійства Господні Твоїх яже від перваго віку до сьогодення, в нас, недостойних Рабех Твоїх (імена), колишніх, ихже знаємо і не знаємо, про що явили і неявленних, яже справою колишніх і словом: полюбив нас якоже і єдинородного Сина Твого про нас дати зволив, сподоби і нас гідні бити Твоєї любові.

Дай словом Твоїм мудрість і страхом Твоїм вдихни фортеця від Твоєї сили, і аще що хотяще або нехотяще згрішили, прости і не постав, і збережи душу нашу святу, і представи ю Твоєму Престолу, совість імущих чисту, і кінець гідний людинолюбства Твого.

І згадай, Господи, всіх хто кличе Ім’я Твоє в істині, згадай всіх, блага або супротивні нам бажаючих: вси бо человеци есми, і всує Кожна людина; темже молимося Тобі, Господи, подай нам Твого милосердя велику милість.

Після очищення своєї свідомості за допомогою молитов можна приступати до випічки пасок і прикрашання великодніх яєць . Це приємне і навіть трохи медитативне заняття. Обов’язково роздягли його зі своїми рідними та близькими.

Радимо тобі спекти паску на вершках за рецептом Олександра Селезньова. Досвідчений кулінар підкаже, як приготувати справжній шедевр.

Проведи цей день вдома, розділяючи тепло, затишок, спокій і любов з тими, хто тобі доріг. Щасливої ​​Пасхи!

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook

You cannot copy content of this page