fbpx

Прочитайте для збагачення душі і серця! Духовні настанови схиігумена Сави старця Псково – Печерського: “Не сумуй, всіх люби. Всім служи, але нагороди не шукай не від них, а від Господа. Слідкуй за язиком і не розглядай життя оточуючих і не осуджуй, але за всіх молись. Бережи душу від суєти”

Духовні настанови схиігумена Сави старця Псково – Печерського.

Не ображайся на ближніх.

Не ображайся на ближніх, натрапляючи замість любови на холодність з їхньої сторони, інакше образиться на нас Дух Божий, а це велика біда.

Щоб не було образ:

1. Не шукай друзів на землі, але май і набувай другом Господа та святих на чолі з Матінкою Божою.

2. Якщо трапиться друг, дякуй Господу, Який дав тобі його, але сам втішайся не ним, а Господом, щоби відчуття самотності не щезало в тебе, і ти будеш не самотнім, але буде з тобою Господь.

3. Господа ні на кого не міняй і серце не розділюй, а віддай його цілим Господу, і ближнього люби не самостійно, заради його хорошості, і не егоїстично, заради своєї утіхи, але заради Господа як Його чадо, люби у світлі любові Божої, як любиш Пасху чисто і світло.

4. Старайся всім служити знову ж таки в ім’я Боже, а не з поваги та симпатії один до одного, по можливості люби всіх однаково, по- братерськи, але взаємної любові не чекай і не втішайся нею, якщо вона буде, щоб серце не втратило любові до Бога і не проміняло небесної радості з Господом на ревниву муку та досаду з людиною.

5.Спілкуючись з людьми, пам’ятай, що всі люди немічні і можуть несправедливо образити тебе, не бентежся, цим не спокушайся; зло припиши дияволу, а образу вважай покаранням Божим тобі за якісь гріхи, особливо за гордість та самооцінювання, та зовсім не вважай себе кращим за кривдника: він не при чому, простий передавач волі Божої.

6. Якщо ти на когось образився, то знай, що ти гордий, любиш себе, а не Бога та ближніх, і забув про свої гріхи і про те, що потрібно смирення і терпіння. Кайся в усьому цьому і не докоряй собі. Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать.

7. Скажеш: все це тяжко виконати. Але з Божою поміччю можливо, а головне станеш другом Господа і втішаючись цим, станеш і сам почуватись обтяженим навіть чистою дружбою, тому що все Боже невимовно солодке, а людське обтяжливе і смердюче.

Отже, не сумуй, всіх люби і від усіх біжи, дружби не шукай, бійся її, як вогню поїдаючого. Всім служи, але нагороди не шукай не від них, а від Господа. Ти Йому даси пя’так, а Він тобі у відповідь золотий. Шлях до любови Божої – чиста молитва зручна коротенька Ісусова, мовчання, стриманість у всьому, духовне читання та часте говіння (піст).

Слідкуй за язиком і не розглядай життя оточуючих і не осуджуй, але за всіх молись. Бережи душу від суєти.

Шукай перш за все царства Божого, і все додасться тобі. Возлюби Господа, отримаєш небо.

Джерело – “Великий Молитовник”

Фото – ілюстративне, spzh.news

Передрук матеріалу без посилання на ibilingua.com заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page