fbpx

Вербна неділя! Що потрібно зробити у це свято, щоб Господь обдарував вас довгим та щасливим життям!

Вербна неділя! Що потрібно зробити у це свято, щоб Господь обдарував вас довгим та щасливим життям!

Вербна неділя, або ще кажуть на цей день – Квітнева неділя.

У Вербну неділю християни йдуть до церкви, щоб освятити вербу – яка в цей день займає центральне місце.

Верба має магічну, божественну та цілющу силу в народних віруваннях та уявленнях. Верба? як символ родючості захищала домогосподарство та його мешканців від вогню, хвороб, блискавок та відьом – тобто від зла “зовнішнього” світу.

До її складу – крім основних – очерету та вербових котиків – входили також інші рослини – такі як барвінок, гілочки туї, чорниці. У деяких районах України вербу прикрашають сухими квітами та стрічками.

Також з давніх-давен практикується похлопування по людині вербою – вдома, після повернення з церкви.

– Не я б’ю, верба б’є, за тиждень Великдень є!

Цим самим верба обдаровує людину міцним здоров’ям та добробутом.

Категорично заборонялося викидати вербу – після освячення її зберігали у спеціально відведеному місці, а стару вербу спалювали. Це підкреслювало надзвичайну роль, відведену їй.

У деяких областях України котики верби їдять символічно (у невеликих кількостях) – при червоному горлі, тощо…

Колись старі люди весь рік зберігали вербу за образами святих (наприклад, за образом Ісуса, або ж Матері Божої) вона захищала їх від пожежі та голоду.

Верба – охороняла будинок, і всіх, хто в ньому живе.

Нехай цьогорічна верба захищає усіх нас в цей непростий для всіх час. Будьте здорові та щасливі!

Фото ілюстративне, з вільних джерел

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page