fbpx

Які три головні складові правильної молитви? Розповідає священик: “Три речі Господь вимагає від того, хто молиться”

Розповідає священик Андрій Чиженко.

На початку Петрового посту (а він в цьому році за кількістю днів наближається до Святої Чотиридесятниці) хочеться поговорити про одне з головних духовних діянь православного християнина, яке він творить протягом всього свого життя, але особливо повинен поглиблювати в пыст. Це, звичайно, молитва.

Святі отці називали молитву найважчою справою на землі. Власний досвід і бесіди з людьми підтверджують це. Тому, як і всьому на цьому світі, ми повинні вчитися.

Три речі Господь вимагає від того, хто молиться.

Це віра в Бога!

Покаяння, усвідомлення своїх гріхів і розтрощення в них.

І увагу, концентрацію на словах молитви.

Святитель Ігнатій називав увагу душею молитви. Увага – вищий дар, який ми можемо принести Богові. Це початок нашого смирення, той заклик Всевишнього, який неодноразово звучить на сторінках Святого Письма:

«Сын мой! Отдай сердце твое мне, и глаза твои да наблюдают пути мои…» (Притч. 23:26) и стихи 50-го псалма: «Жертва Богу дух сокрушен; сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит».

Це все наша жертва Богові – наша увага, наш час, витрачений на молитву, викроєний від сну, їжі, розваг або роботи; наші битви з самим собою і юдоллю земною, коли ми намагаємося з Божою поміччю жити, сфокусуватися, зібрати в єдиний напрямок, в єдине тяжке, але вистраждане зусилля всього себе (душу, серце, тіло) і підносимо все це в дар, в жертву Богу.

Це наш хрест, якщо хочете. І на цьому хресті, що стоїть з віри, покаяння і уваги, побивається наша гординя і душа, звільнена поступово, не поспішаючи, протягом, можливо, багатьох десятиліть, входить в двері вічності, в двері Царства Небесного, в двері спілкування з Богом.

ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПРАВОСЛАВНОЇ ПРЕСИ

Передрук без посилання на Ibilingua.com. заборонено.

Фото ілюстративне, з вільних джерел, news.myseldon.com

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page